Vi är ett av Ängelholms kommuns äldsta företag och gör samma typ av produkter idag som vid starten 1879. Här tillverkas tunnor och krukor av ek i tidlös design. En svensk hantverkstradition som ärvts i flera generationer.
Det var Nils Andersson som 1879 startade tunnbinderiet på denna plats. Nils föddes 1852 i Halmstad By mellan Ekeby och Svalöv i en familj med 10 syskon. Fadern var lantarbetare, men Nils han sattes i lära hos en tunnbindare i Landskrona.
Han startade företaget, 27 år gammal, i en lokal mitt emot den nuvarande. Därefter fanns tunnbinderiet i en del av bostaden. 1917 byggdes den nu äldsta delen i nuvarande lokal och vinkeln tillkom 10 år senare.
Nils söner Edvin och Valfrid övertog rörelsen 1920. Träkar, vattentunnor för kreatur, valkfat, smörkärnor och smördrittlar var då de stora produkterna.
Runt 1930 tillverkades 10 000 drittlar årligen. Tillverkningen gick ner under andra världskriget, men tog sedan åter fart efter kriget. 1963 lämnade dock den sista dritteln Varalöv. Då hade kylteknik, plast och annan utveckling gjort trätunnan överflödig.
Tunnfabriken hade 1957 övertagits av Erik och Sigvard, söner till Edvin. Dessa två förde företaget vidare genom en tid då de flesta andra tunnbinderierna lade ner sina verksamheter på grund av arbetsbrist.
Varalövs Tunnfabrik överlevde tack vare att man breddade inriktningen. Här gjorde man nu under många år blomkrukor i teak beslagna med mässingband. Även småmöbler, sko- och hatthyllor, musikmöbler och serveringsvagnar kom att tillverkas här de följande 20 åren.
Eriks son Mats kände, efter att ha sysslat med helt andra saker än trä, att det var dags att prova på detta hantverk. Att fortsätta familjens tradition inom tunnbinderi kändes sedan som ett naturligt val och 1989 tog Mats Andersson över verksamheten, 35 år gammal. Då bestod ca 30 % av tillverkningen av tunnbinderi.
Idag driver Mats Varalövs Tunnfabrik tillsammans med sin son David, som är femte generationens tunnbindare. All tillverkning av småmöbler är avslutad och består idag till 90 % av tunnor. Största kunderna är privatpersoner och livsmedelsbutiker. En del produkter exporteras till Danmark och Tyskland och även Norge och Finland har fått tunnor från Varalöv.