Ta hand om din tunna

Trätunnor bör behandlas med olja ordentligt från början och därefter årligen eller vid behov,
om den ser torr ut eller är extra utsatt för sol och regn.

En vattentunna ska tömmas när det fryser och förvaras skyddad från sol i utetemperatur. Vattentunnan ska tas i bruk så fort det är frostfritt, för att undvika torkning i vårvärmen.

Tunnor för plantering klarar sig året om. Man bör placera sin trätunna på ett par klotsar eller stenar för att skapa en luftspalt undertill. Placera aldrig trätunnan direkt på jord. Man kan med fördel borra hål i botten på planteringskar för att få en fungerande dränering vid kraftiga regn eller överbevattning.

Kort om Linolja

Kunskap om linolja som målerimaterial kom till Sverige under 1100-talet men började inte användas på allvar inom byggnadsvård förrän under industriella revolutionen och fram till 1960-talet då alkydoljefärgerna tog vid. Kallpressad rå linolja är ljus till färgen, tunnflytande och p.g.a. dess extremt små molekyler tränger den djupt ner i träet och hindrar vatteninträngning genom expansion under torkningen.

Linolja och trätunnor

En ny tunna bör behandlas minst tre gånger innan användning. Linolja i sig torkar väldigt långsamt så den bör spädas med 50% balsamterpentin. Tänk på att linoljetrasor kan självantända. DET ÅRLIGA UNDERHÅLLET är viktigt och sker förslagsvis tidigt på våren innan tunnan tas i bruk.

Kort om trätjära

Tjära är en väl beprövad produkt för tätning av träbåtar och spåntak. Den klassiska roslagsmahognyn är en blandning av trätjära, linolja och balsamterpentin som främst används för att skydda utsatta ytor som bryggor och sjöbodar mot väder och vind, i bland annat Roslagen – därav namnet. Bästa blandningen är 1/3 av vardera komponent.

Tjärolja 20/80 och trätunnor

Innehåller 20% trätjära och 80% linolja och ger en något mörkare ton än enbart linolja. Tjäroljan framhäver träets ådring väldigt fint.

En ny tunna behandlas minst tre gånger med tjäroljan i sig eller utspädd 30% med balsamterpentin. DET ÅRLIGA UNDERHÅLLET är viktigt och påverkar tunnans livslängd. En väl underhållen trätunna minskar också rörelsen i träet (svällning och torkning). Tjäroljan kan påföras i alla riktningar, lämpligast med pensel, och man bör avsluta strykningen i fiberriktningen för bäst resultat. Banden kan torkas av efter sista behandlingen.

Kort om Linoljelack

LeTonkinois linoljelack innehåller rå kallpressad linolja och kinesisk tungolja som ger ett enastående skydd mot UV-strålning och följer träets rörelser till skillnad mot en traditionell lack som lättare spricker. Linoljelacken ger en blank, mycket slitstark yta. Helt fri från lösningsmedel och andra farliga ämnen.

Linoljelack och trätunnor

Ska påföras i minst fem tunna lager med pensel eller roller av hög kvalitet. Lättare mellanslipning med ett fint sandpapper ger bäst slutresultat. Lacken ska torka helt mellan strykningarna och banden bör man torka av efter varje strykning. Önskas en mattare yta kan man blanda ut lacken med LeTonkinois Gelomat sista strykningen. Mild såpa är bästa rengöringsmedlet för linoljelack.

Varukorg
Rulla till toppen